Hvordan jobbe for en narsissistisk sjef (2024)

Les på spansk
Les på portugisisk

Forskningviser at det er et stort antall narsissister som blir ledere. Hvis du er så uheldig å ha en av disse personene som leder, er det kanskje ingen trøst at du er i godt selskap. Så hvordan holder du deg tilregnelig? Hva er den beste måten å redusere virkningen av sjefens selvsentrerte oppførsel?

Hva ekspertene sier
Det er lett å bli lurt av en narsissist - i det minste i begynnelsen, sier Tomas Chamorro-Premuzic, administrerende direktør for Hogan Assessment Systems, professor i forretningspsykologi ved University College London og fakultetsmedlem ved Columbia University. "En narsissist fremstår som sjarmerende, karismatisk og selvsikker," sier han. "Hanvirker som den typen person du vil jobbe for– Det er først senere du ser den mørke siden. Og den mørke siden er ikke pen, sier Michael Maccoby, president i The Maccoby Group og nylig forfatter avStrategisk intelligens: konseptuelle verktøy for å lede endring. Narsissister har en overdreven følelse av rettighet og krever konstant beundring. De er raske til å kreve æren for andres prestasjoner og klandrer kolleger for sine egne feil. De bryr seg bare om sin egen suksess, og de er villige til å dra nytte av andre for å få det de trenger. Kort sagt, de er utrolig vanskelige å jobbe for. Hvis du sitter fast med en av disse sjefene, her er noen strategier som kan hjelpe.

Vet hva du har å gjøre med
Ikke bare stempler din egoistiske sjef som en "narsissist". "Det er en forskjell mellom noen som er en egoman og oppblåst av selvbetydning og noen som har en anarsissistisk personlighet," sier Maccoby. Når du har å gjøre med sistnevnte, er det nyttig å få tak i hva som får ham til å tikke. Les deg opp om dettepersonlighetstype. Tross alt, sier Maccoby, "jo mer du forstår folk, desto bedre blir relasjonene dine." Narsissister, sier han, har et "sterkt ego-ideal - en visjon om hvem de tror de burde være. De er kontrollert av skammen over å ikke leve opp til dette idealet.» Produktive narsissister er ofte kreative strateger som ser "det store bildet" og finner mening i den risikable utfordringen med å forandre verden og etterlate seg en arv, sier han. Det vil tjene deg i det lange løp å gjøre en innsats for å "forstå hvem sjefen din ønsker å være" og ta skritt for å "hjelpe ham med å leve opp til det idealet," sier han.

Tenk på selvtilliten din
Noe av det viktigste du kan gjøre i denne situasjonen er å ta vare på deg selv. Å jobbe for en narsissist kan tross alt være en nedverdigende og stressende opplevelse. Du er i modusen "selvoverlevelse," sier Chamorro-Premuzic. For å takle det, må du finne utsalgssteder utenfor jobben din som gir deg glede og gir deg en følelse av egenverd. "Du kan ikke legge alle kulene dine inn i dette forholdet," sier Maccoby. "Det er for skadelig for selvtilliten din." Bli med i en musikalsk gruppe; ta opp distanseløping; eller begynne å jobbe med en bok. "Du trenger et grunnlag for å [utlede personlig verdi] som er uavhengig" av jobben din, sier han. "Det er generelt sant i livet," men det er spesielt viktig når sjefen din er en narsissist.

Stryk egoet deres
Samtidig må du finne ut hvordan du kan jobbe effektivt. Når du har å gjøre med en narsissist, vil smiger bringe deg overalt. "De vil at folk skal elske dem, og de vil tro på ethvert kompliment du tilbyr," sier Chamorro-Premuzic. Det er derfor, sier han, og later som han beundrer den narsissistiske sjefen din "og å suge opp vil generelt være effektivt," sier han. "Komplimenter sjefen din subtilt og gjør det når dere to er alene," for ikke å fremmedgjøre andre kolleger. Hvis det å komplimentere den narsissistiske sjefen din eller berømme ham til andre føles overdrevent obseriøst, ikke gjør det. "Men vær i det minste nøytral og diplomatisk," sier han. En annen måte å få lederens gunst på er å få ham til å se bra ut foran sjefen sin. "Sett inn et godt ord for ham og la ham ta litt av æren for arbeidet ditt," sier han. Bli din leders advokat og hans støttespiller. Det kan føles uoppriktig å spille politikk på denne måten, men, sier Chamorro-Premuzic, prøv å huske at målet ditt her er et "egoistisk mål: å fremme karrieren din. Det er vanskelig, men det er til syvende og sist til din fordel.»

Etterligne visse egenskaper
Du lærer kanskje ikke å være en god sjef fra din selvopptatte leder, men "mange produktive narsissister kan lære deg mye, sier Maccoby. Se og lær. Skille mellom hans dårlige oppførsel og mer beundringsverdige ferdigheter. «Se hvordan sjefen din gjør inntrykk på andre. Vær oppmerksom på hanskarismaog hvordan han er veltalende under press, sier Chamorro-Premuzic. "I tillegg er narsissister ofte gode kommunikatorer og har en tendens til å være ganske visjonære," sier han. "De har en evne til å inspirere andre, og denne ferdigheten kan etterlignes."

Utfordre nøye
"Det verste du kan gjøre mot et narsissistisk individ er å kritisere, utfordre eller undergrave ham," sier Chamorro-Premuzic. "Hvis du gjør det, vil han reagere på en aggressiv og stridbar måte. Og han vil søke hevn.» Hvis du trenger å lage en bestemt forretningscase, foreslår Maccoby at du legger inn argumentet ditt rundt hva som er bra for lederens image og karriere. "Sjefen din bryr seg ikke om hva som er bra for selskapet," sier han. Imidlertid, hvis du er i stand til å demonstrere at en bestemt strategi varsler en katastrofe (eller en seier) for sjefen din, er det mye mer sannsynlig at du vinner ham over. "Narsissister prøver hele tiden å finne ut hva dette betyr for meg?"

Ikke sladder
Å hengi seg til sladder på arbeidsplassen er sjelden et klokt trekk. Når sjefen din er en narsissist, kan det være farlig. "Vær veldig forsiktig," sier Maccoby. "Disse menneskene har en tendens til å være paranoide og ser fiender overalt." Alt du sier vil sannsynligvis komme tilbake til sjefen din, sier Chamorro-Premuzic. "Narsissister prøver hele tiden å samle informasjon om hva andre mennesker tenker om dem." Hvis du trenger å lufte deg, snakk med din terapeut, ektefelle eller en venn – forutsatt at de ikke jobber i din bedrift eller i din bransje. Vær så "nøytral som mulig" når sjefens navn kommer opp i samtalen og "skriv aldri noe i e-post," sier han.

Vei fordeler og ulemper ved å bli
Selv om du lykkes med taktikken ovenfor, er sjansen stor for at det å jobbe for en narsissist vil ta en toll på arbeidstilfredsheten din. Vurder nøye om du ønsker å fortsette å jobbe for denne personen. Selvfølgelig,slu*tte i jobbeneller det er ikke alltid mulig å få en ny sjef – eller svaret. "Det er en personlig avgjørelse, og noen mennesker er mer tolerante enn andre," sier Chamorro-Premuzic. Hvis du ellers er engasjert i jobben din, synes arbeidet er stimulerende og ser muligheten for avansem*nt innen to eller tre år, kan det være verdt "ofret" å bli, legger han til. Men hvis du finner ut at du jobber for en "narsissist med en destruktiv filosofi om dominans og kontroll," har Maccoby ett råd: "Kom deg ut!"

Prinsipper å huske

Gjøre:

  • Få tak inarsissistisk personlighetsforstyrrelseog utdype din forståelse av hva som får sjefen din til å tikke.
  • Se og lær – i det minste visse ting. Observer hvordan sjefen din gjør inntrykk på andre, og prøv å etterligne hans evne til å inspirere.
  • Vei nøye fordeler og ulemper ved å bo. Hvis du ellers er engasjert og utfordret av jobben din, kan det være verdt det å bli.

Ikke:

  • Overse ditt emosjonelle velvære. Finn et utløp utenfor jobben din som gir deg en følelse av egenverd.
  • Utfordre sjefen din. Hvis du trenger å lage en forretningscase, sett inn argumentet ditt rundt hva som er bra for lederens karriere, i stedet for hva som er bra for organisasjonen.
  • Sladder – uansett hva du sier vil sannsynligvis komme tilbake til sjefen din.

Kasusstudie #1: Finn et utløp for å håndtere stresset ditt
Karlyn Borysenko sier at en av de vanskeligste delene av å jobbe for en narsissist var å ta tak i det faktum at sjefen hennes ikke var personen hun trodde hun var.

"Da jeg [intervjuet], virket hun som akkurat den typen sjef jeg hadde lett etter: selvsikker, dyktig og drevet til å lykkes. Jeg trodde hun ville bli en mentor som jeg virkelig kunne lære av, sier hun. "Hun overbeviste meg om å ta 25 % lønnskutt for å jobbe for henne, og jeg kunne ikke vært mer begeistret for å gjøre det."

Bare noen få måneder etter jobben som kommunikasjonsdirektør for en medieorganisasjon, innså Karlyn at sjefen hennes hadde egenskapene til en narsissist. "Ingenting var noen gang godt nok, og Gud forby at hvis jeg noen gang gjorde noe riktig, ville hun alltid kreve kreditt," sier hun.

Karlyn gjorde sitt beste for å holde hodet nede. "Hver dag sa jeg til meg selv at det ikke handlet om meg, det handlet om henne," sier hun. «Jeg hadde et mantra på en klistrelapp ved skrivebordet mitt som en konstant påminnelse som lød «Handl med integritet». Ha medfølelse og empati, selv når andre ikke gjør det.’ Når ting ble dårlig, ville jeg bare gå til skrivebordet mitt, puste og gjenta det.»

For å hjelpe til med å håndtere stresset, oppsøkte Karlyn en akupunktør og tok også opp vektløfting. "Å løfte var flott fordi det var en så styrkende ting å gjøre hver morgen før jeg gikk på jobb å virkelig føle at jeg hadde kontroll over meg selv, om ikke annet," sier hun.

Hun begynte også å lage utgangsplaner. "Det var et lys i enden av tunnelen," sier hun. "Hvis jeg ikke hadde visst at [jobben] var midlertidig, ville jeg sannsynligvis ha falt i et hav av depresjon."

Etter at hun forlot jobben startet hun Zen Workplace, et coaching- og konsulentfirma i New Hampshire. Hun sier erfaringen med å rapportere til en narsissist hjelper henne å identifisere seg med klienter som jobber i giftige miljøer.

"Jeg anser meg selv som heldig nå fordi jeg ikke bare får jobbe med mennesker i slike situasjoner og hjelpe dem med å komme videre, jeg får også jobbe med ledere som forstår at kultur er viktig og at når de ansatte er fornøyde, ser organisasjonen avkastning på bunnlinjen," sier hun. "Det er noe av det mest tilfredsstillende jeg kan tenke meg å gjøre."

Kasusstudie #2: Hold deg på sjefens gode side – men vet når nok er nok
Jesse Harrison sier at han har jobbet med mange narsissistiske sjefer i løpet av karrieren, men en spesielt – vi kaller ham Sam – skiller seg ut. "Sam var en radiolog som hadde startet sin egen virksomhet etter medisinsk opplæring," sier Jesse. "Jeg beundret ham for det."

Men da Jesse satte seg til rette i jobben sin, innså han at Sam var en narsissist og tok raskt i bruk strategier for å håndtere ham. På grunn av Sams flyktige og paranoide personlighet, visste Jesse at han måtte holde seg på Sams gode side. Han oppdaget at å komplimentere Sam oppnådde dette målet. "Jeg prøvde å få ham til å føle seg bra med seg selv," sier han. «Som en narsissist, trodde Sam at verden dreide seg rundt ham. Så målet mitt var å gjøre ham glad og gjøre hver samtale om ham.»

Jesse sier at han ville se etter muligheter til å komplimentere Sam basert på «ferdigheter han var overdrevent stolt av». For eksempel pleide Sam å skryte av sine overlegne resonneringsevner og sin tekniske kompetanse. "Så hver gang jeg ble presentert for muligheten, ville jeg vise min takknemlighet for logikken hans og hans [anlegg] med datamaskiner. Det matet egoet hans.»

Komplimentene var svært effektive, men det ble stadig mer slitsomt å jobbe for Sam. Jesse sier at han spiste «mye, masse søppelmat» og dro på lange løpeturer for å håndtere stresset. Til syvende og sist varte Jesse bare seks måneder i selskapet.

"Alle erfaringer i livet - selv negative - får deg til å vokse," sier Jesse, som nylig grunnla Los Angeles-baserte Zeus Legal Funding, en oppstart som hjelper saksøkere med å betale sine juridiske regninger. "Det viktigste er at jeg lærte å assosiere meg mer med positive mennesker."

Hvordan jobbe for en narsissistisk sjef (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 5463

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.