7 måter å takle narsissister på på jobb (2024)

Du kjenner minst énnarsissistellergasslighterpå arbeidsplassen din. I min bokGassbelysning: Gjenkjenne manipulerende og følelsesmessig voldelige mennesker – og slipp deg løs, Jeg har viet et helt kapittel til hvordan arbeidsplassen din (og deg) kan bli snudd på hodet av disse mestermanipulatorene. En narsissist eller gaslighter er kollegaen eller sjefen som:

  • Tar æren for ditt harde arbeid
  • Gir deg bakhåndskomplimenter
  • Latter deg foran kollegene dine
  • Skyller alt på deg
  • Kjenner svakheten din og utnytter den
  • Prøver aktivt å få deg degradert eller sparket
  • Løgn for å komme videre
  • Ser ut til å konkurrere med alle om å være "best" på jobb
  • Sprer sladder om deg, og nekter for å gjøre det når du konfronterer dem
  • Saboterer arbeidet ditt
  • Presser deg til å gjøre noe uetisk
  • Fårsjaluav dine prestasjoner i stedet for å gratulere deg

Deresdriftsmåte(MO) er det samme - de vil se bra ut og bli sett på som de beste, selv om det betyr å få andre ned.

Narsissisten er interessert i alt som vil få seg selv til å se bedre ut. Mens alle på jobb i utgangspunktet er ærefrykt for eller ser opp til narsissisten, finner de etter hvert ut av narsissistens spill. Til slu*tt går narsissisten tom for folk å sabotere eller skylde på - helt til en ny ansettelse kommer. Alle andre har lært å distansere seg. På dette tidspunktet har narsissisten allerede gjort mye skade.

Så hvordan beskytter du deg mot en narsissist på arbeidsplassen din? Her er noen tips. (Merk: Hvis du har spørsmål om dine juridiske rettigheter på arbeidsplassen, kontakt en advokat.)

  1. Få alt skriftlig.Hvis du får muntlige instruksjoner på jobben, be om at de blir sendt til deg på e-post. Det beste forsvaret er å ha dokumentasjon på hva narsissisten sa og når de sa det. Det er enda bedre når det kommer direkte fra en narsissist i e-post. Du kan også skrive ned narsissistens instruksjoner og se gjennom notatene dine med dem for nøyaktighet. Vurder å beholde skriftlig dokumentasjon av problemer med narsissisten - dato og klokkeslett for hendelsen, hva som skjedde og så mange ordrett (nøyaktige) sitater som mulig. Hvis du trenger å rådføre deg med en advokat ellerledelsesenere har du alt allerede skrevet ned.
  2. Unngå kamp.Narsissisten ser etter måter å ta deg ned - enten det er å få deg nedgradert eller sparket. Unngå å gi dem den muligheten. Narsissister er kjent for å finne ditt svake punkt og utnytte det. Dette betyr at de ser ut til å ha en spesiell kraft i å finne hva andre mennesker er sensitive for. Deretter bruker du dette som ammunisjon mot deg. La oss si at narsissisten vet at du har barn (du har nevnt barna dine for kollegene dine og har bilder av dem i avlukket ditt - vanlige ting på kontoret). Hvis narsissisten føler at du har "skadet" dem på en eller annen måte, kan de komme med en kommentar akkurat høyt nok til at du kan høre, og stille spørsmål ved din evne til å være en god forelder. Denne kommentaren vil ikke ha noe å gjøre med det aktuelle problemet - narsissisten vet bare at å stille spørsmål ved din største rolle i livet vil trykke på knappene dine og sette deg i gang. Ikke gi dem tilfredsstillelsen. Husk at denne personen er syk - og så med all din styrke... gå bort. Dokumenter deretter dato, klokkeslett, sted og direkte sitater for denne interaksjonen.
  3. Skjønner at det ikke er personlig.Du kan ha den ulykken å være narsissistens hovedmål. Narsissisten ser vanligvis på folk som presterer bedre enn dem på jobben, eller som har et godt sett med venner på arbeidsplassen. Narsissisten hater alle som blir oppfattet som "bedre" enn dem. Husk at narsissistens oppførsel mot deg ikke har noe med deg å gjøre - det handler om dem, og den dype usikkerheten de føler. Ja, det stemmer, narsissisten er dypt usikker - selv om de ser ut til å være det stikk motsatte. Å innse at narsissistens oppførsel ikke er et personlig angrep kan gjøre det lettere å gå bort.
  4. Ikke gi personlig informasjon eller meninger til narsissisten.Narsissisten er kjent for klassikeren "Hva synes du om [kollega]?" Se opp for denne fellen. Hvis du gir noe svar, vil narsissisten vri på det du sa og fortelle den kollegaen. Selv om du sa "Jeg synes Sally er flott," kan narsissisten fortelle Sally at du synes hun er flott, men at hun trenger mye forbedring. Narsissisten er en emosjonell vampyr, og kan fornemme når folk har truffet et tøft sted. Hvis du deler personlig informasjon, som det faktum at du går gjennom enskilsmisse, kan du nesten se narsissisten lyse opp med denne nye informasjonen. Beste forsvar? Bytt tema. Gå bort. Alt annet enn å gi opp informasjon.
  5. Ha et vitne.Hvis narsissistkollegaen din sier at de trenger å snakke med deg privat, bør du vurdere å ta med deg noen som vitne. Å ha et vitne til stede kan få narsissisten til å tenke to ganger på å si eller gjøre noe. Å ha et vitne betyr også at hvis narsissisten forteller sjefen din en løgn om deg eller en interaksjon de hadde med deg, har du noen som så hendelsene og kan støtte deg.
  6. Unngå kontakt.Dette er et effektivt trinn, men kan være en av de vanskeligste å gjøre. En av de beste måtene å ikke bli sugd inn i narsissistens spill er å nekte å engasjere seg med dem. Riktignok kan de være i avlukket ved siden av deg. Hvis du må samhandle, hold informasjonen til "bare fakta." Se nummer 4 om hvorfor du bare vil holde deg til fakta og ikke gi meninger. Hvis arbeidet med narsissisten påvirker deg, bør du vurdere å be om et annet sted i samme bygning eller etasje. Hvis du har spørsmål om dine rettigheter i dette, kontakt en advokat.
  7. Kjenn dine juridiske rettigheter.Narsissister vil noen ganger gjøre akkurat nok uten at det er ulovlig - de vet godt hva de gjør. Imidlertid ender de opp med å krysse den juridiske linjen mange ganger. Det er viktig å kjenne dine juridiske rettigheter på arbeidsplassen - spesielt hvis narsissisten er sjefen din. Det er en maktforskjell der - og narsissisten kan bruke den til sin fordel. I følge US Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) har en arbeidsgiver generelt ikke lov til å diskriminere deg eller behandle deg annerledes basert på alder (hvis du er 40 år og eldre), rase, tro, nasjonal opprinnelse, funksjonshemming, genetisk informasjon ellerkjønn(dette inkluderer dinseksuell legning,kjønnsidentitet, ogsvangerskap). EEOC sier også at arbeidsgiveren din generelt ikke har lov til å gjøre arbeidsforholdene dine så utålelige at en fornuftig person vil finne det umulig å bli. EEOC kan gi deg merinformasjon om dine rettigheter. Reglene kan variere fra arbeidsgiver til.

Trakassering er også et brudd på dine ansattes rettigheter, ifølge EEOC. Dette inkluderer å bli trakassert for å rapportere brudd fra din arbeidsgiver. Du kanfinn ut mer fra EEOC. EEOC-nettstedet gir også trinnene de anbefaler hvis du føler at rettighetene dine blir krenket. I tillegg er det arbeidsadvokater som du kan rådføre deg med.

Copyright 2017 Sarkis Media

For mer, vennligst besøk minnettsted.

7 måter å takle narsissister på på jobb (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 5473

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.