Advarselsskiltene du jobber for en narsissist (2024)

(Bildekreditt:

Getty bilder

)

Advarselsskiltene du jobber for en narsissist (1)

De fleste arbeidsplasser har minst én person hvis selvtillit langt oppveier deres evner. Men selv om de har forferdelige kolleger, har disse egenskapene overraskende fordeler.

T

Denne historien er fraHvordan oppdage en narsissist,en episode av Business Dailypresentert av Vishala Sri-Pathma. For å lytte til flere episoder av Business Daily fra BBC World Service,vennligst klikk her. Tilpasset av Sarah Keating.

Nesten alle kontorer har en. Personen hvis selvtillit overgår deres evner, som forringer kollegene sine og anser seg selv som så spesielle og unike at de blir rasende når andre ikke klarer å gjenkjenne talentene deres.

Vi snakker om kontornarsissisten.

Begrepet stammer fra gresk mytologi da en jeger ved navn Narcissus ble forelsket i seg selv da han så sitt eget bilde reflektert i en vannpøl. Dessverre er selvopptatte narsissister ingen myte på den moderne arbeidsplassen. Å identifisere oppførselen deres tidlig kan spare deg for mye stress.

Advarselsskiltene du jobber for en narsissist (2)

Narcissus - den originale narsissisten, malt av Michelangelo Merisi da Caravaggio i 1596 (Kreditt: Getty Images)

Tidligere i karrieren fant Karlyn Borysenko, forfatter av Zen Your Work, seg selv i jobb for en narsissist.

"Jeg elsket henne absolutt, jeg trodde hun var karismatisk, jeg trodde hun var smart, jeg var veldig spent på å gå og jobbe for henne," sier Borysenko. «Det tok omtrent tre måneder på jobben med å se henne fra dag til dag for å innse at noe var veldig galt med situasjonen. Og for å ta tak i det faktum at jeg jobbet for en narsissist.»

Borysenko sier at hun fant ut at det ble en stor del av jobben hennes å smigre sjefen hennes, få henne til å føle seg bra og promotere henne i organisasjonen. "Hvis du ikke gjorde disse tingene, var det en massiv gjengjeldelse."

Det handler mer om hvordan de oppfatter verden enn det handler om hva du gjør – Karlyn Borysenko

Når det skjer konsekvent over tid, kan det få deg til å føle at du blir gal, sier hun. «Hva ser denne personen som jeg ikke ser? Hva forstår de som jeg ikke forstår? Og du må ta tak i det faktum at det handler mer om hvordan de oppfatter verden enn det handler om hva du gjør.»

Borysenko var ikke den eneste personen på kontoret som følte vreden over sjefens narsissisme. Men i stedet for å forene seg i anerkjennelse av en delt situasjon, begynte hennes arbeidskamerater å snu seg mot hverandre på grunn av stresset med å føle seg maktesløs til å endre dynamikken. "Det ble en konkurranse for å se hvem som skulle være i hennes gode nåde," sier hun.

"Det hele kommer ned til deres evne til å bokstavelig talt finne opp sin egen virkelighet rundt dem, uavhengig av objektive fakta eller bevis eller data. Alt må gå til støtte for å opprettholde deres selvbilde.»

Utallige studier har vist at narsissister kan gjøre det veldig bra i karrieren – og kan til og med noen ganger være bra for virksomheten

Den dårlige nyheten er at selv om narsissister tydeligvis er ubehagelige å jobbe med,utallige studierhar vist at de kan gjøre det veldig bra i karrieren – og kan til og med noen ganger være bra for virksomheten. Mangelen på empati, tunnelsynet å oppnå, løgnene og manipulasjonen er alle utbredte egenskaper hos mennesker som trekkes til maktposisjoner.

Advarselsskiltene du jobber for en narsissist (3)

Karaktertrekkene kan læres – noen ganger fra foreldre som oppmuntrer til overdreven selvtillit (Kreditt: Getty Images)

Dr Tim Judge er en organisasjons- og lederpsykolog ved Ohio State University. Forskningen hans analyserer effektene narsissister har på næringslivet.

Judge sier at narsissister ofte har visse egenskaper som gjør dem mer egnet til lederskap. "Vi vet at narsissister har en tendens til å være mer karismatiske," sier han, "det er mer sannsynlig at de tar kontroll over situasjoner som noen ganger er nødvendig ... og de er mer villige og i stand til å ta risiko når det er nødvendig og det er situasjoner for organisasjoner i krise hvor disse egenskapene er ønsket."

Og så, til det eldgamle spørsmålet om natur versus næring – er narsissisme noe du er født med eller kan det utvikle seg over tid?

Foreldrepraksis, inntektsnivå og ting som skjer på arbeidsplassen bidrar også til narsissisme

Dommeren sier at det er begge deler. Mens det er noen studier som peker påmedfødte egenskaperav narsissisme, er det andre som viser foreldres praksis, inntektsnivå og ting som skjer på arbeidsplassen også bidrar til narsissisme.

«Individer født inn ihøy sosioøkonomisk statuseller husholdninger med høy inntekt har en tendens til å ha høyere score," sier han, "også en foreldrestil som har en tendens til å oppmuntre et barns selvtillit i overdreven grad" kan føre til narsissisme.

Høres alt dette veldig kjent ut? Vel, ikke overraskende faller mange fremtredende personer potensielt inn under denne personlighetstypen.

"Jeg tror det ofte er en vanlig egenskap for politiske ledere når de er i kriser og endringsorientert ledelse," sier Judge, "det er ikke vanskelig å tenke på mange av de karismatiske amerikanske presidentene som narsissistiske," sier han, og nevner John F Kennedy og Ronald Reagan som potensielle eksempler.

Advarselsskiltene du jobber for en narsissist (4)

Dommer sier at det er en vanlig egenskap hos politiske ledere - inkludert John F Kennedy (Kreditt: Getty Images)

Så, hva med oppfatningen om at narsissister har en tendens til å gjøre det ganske bra i karrieren, til tross for at de ikke nødvendigvis presterer spesielt godt? Dr. Judge sier at det kommer ned til det faktum at de er "firkantet agentfokusert", noe som betyr at de er fullstendig fokusert på sine egne behov i stedet for andres behov. "Når det gjelder ekstra karrieresuksess," sier han, "vet vi at dette agentfokuset har en tendens til å være nyttig, så inntjening, yrkesprestisje og - det er litt sterkt å si dette, men det er sant - det er stort sett det narsissister bryr seg om."

Så, kan litt narsissisme være et nyttig løft for karrieren din? Hvis du trenger å overbevise investorer eller kunder om å gi deg penger, er selvtillit avgjørende. Men på hvilket tidspunkt tipper den selvtilliten til villfarelse?

Det er en risikabel virksomhet, sier Don Moore, professor i ledelse ved Haas Business School i California.

"Det er mange omstendigheter i livet der det lønner seg å være godt kalibrert og forfalske det - eller lure deg selv om hvor god du er - kan føre til en rekke forutsigbare og uheldige feil," sier han.

Når du feiltilskriver lykke til evner, kommer du til å tro at du er bedre enn du faktisk er

Interessant nok er det i næringslivet ofte omstendigheter når oversikre mennesker ser ut til å stige til toppen. "Når vi tar påstandene deres om tillit til pålydende, er vi desto fattigere for det," advarer Moore, "vi vil ende opp med å beundre, promotere og stemme for oversikre tullinger som faktisk ikke kan levere på det de sier de kan gjøre."

"For å bli forfremmet til en lederjobb må du være god og du må være heldig," sier Moore, "det vil alltid være fristelsen til å feiltilskrive ens lykke til ens evner, og når du gjør det, kommer du til å tro at du er bedre enn du faktisk er."

Men til tross for dette, er det fortsatt noen fordeler med mottoet "fake it till you make it."

"Ikke bli offer for bedragersyndromet," sier Moore, og refererer til en tankegang der du tror du er utilstrekkelig og ikke klarer en bestemt jobb eller oppgave. "Imposter-syndrom er et reelt problem," sier han, "og undertillit skjer under forutsigbare omstendigheter ... på vanskelige oppgaver der vi er mer bevisste på våre egne mangler, så å ta litt mot og overvinne det bedragersyndromet, tro på deg selv nok til å mestre oppgaven er et ganske godt råd."

Advarselsskiltene du jobber for en narsissist (5)

Intens selvtillit kan drive folk til bemerkelsesverdige bragder - som Donald Trump som vinner Det hvite hus (Kreditt: Getty Images)

Faktisk kunne vi faktisk lære en verdifull leksjon i selvtillit fra narsissister.

Karlyn Borysenko peker på evnen til narsissister til å skape den virkeligheten de ønsker, som noen ganger katalysatoren for å få dem dit de ønsker å gå.

"Det er fordi de opptrer som om at virkeligheten er sann, og ofte er det det som driver dem til deres suksessnivå," sier hun.

«Vi ser dette med Donald Trump i USA. Han trodde absolutt at han kunne bli president, og derfor ble han president. Og det ville ikke ha skjedd hvis han ikke trodde det.»

--

For å kommentere denne historien eller noe annet du har sett på BBC Capital, vennligst gå til vårFacebookside eller send oss ​​en melding påTwitter.

Hvis du likte denne historien, kan du registrere deg for de ukentlige funksjonene på bbc.comnyhetsbrevkalt "Hvis du bare leser 6 ting denne uken". Et håndplukket utvalg historier fra BBC Future, Culture, Capital og Travel, levert til innboksen din hver fredag.

;
Advarselsskiltene du jobber for en narsissist (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5469

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.