Mening | Bare Biden kan redde Israel nå (2024)

Annonse

HOPPE ANNONSE

Mening

Støttet av

HOPPE ANNONSE

Thomas L. Friedman

Mening | Bare Biden kan redde Israel nå (1)
  • 1252

AvThomas L. Friedman

Meningsspaltist

Nyhetsoppdatering: Siden publiseringen av denne spalten har det israelske Knessetgodkjent lovforslagetbegrenser den israelske høyesteretts makt.

Kjære president Biden:

I oktober 1973 satte hærene i Egypt og Syria i gang et overraskende tangangrep på Israel. Da den israelske hæren falt lavt på ammunisjon, din forgjenger Richard Nixonbestilten massiv luftløft av våpen som bidro til å redde det eneste jødiske demokratiet fra å bli ødelagt utenfra.

Femti år senere, herr president, trenger dette jødiske demokratiet snarest en ny luftbro for å redde det fra å bli ødelagt fra innsiden. Den trenger en presserende forsyning av harde sannheter -noe bare du kan gi.

Og hva er disse sannhetene? At hvis statsminister Benjamin Netanyahu fortsetter å prøve å ramme gjennom et lovforslag som vil frata Israels høyesterett dens viktigste juridiske myndighet – for å kontrollere ekstreme utnevnelser eller avgjørelser fra Israels politiske sjikt – og gjøre det uten et skinn av nasjonal konsensus, vil det briste. Israels militære og undergraver ikke bare delte verdier mellom USA og Israel, men ogsåviktige amerikanske interesser.

Herr president, da vi møttessist tirsdagog du ga meg din svært avmålte uttalelse der du oppfordret Netanyahu til ikke å "haste" denne lovgivningen gjennom uten "den bredest mulige konsensus" - som han så tydelig ikke har - det kom som et elektrisk sjokk for det israelske politiske systemet, og dominerte nyhetene for flere dager.

Det var et slikt sjokk fordi et stort flertall av israelere tror – med rette – at du er en sann venn og at rådene dine kom fra hjertet.

Men jeg er redd denne israelske regjeringen trenger en ny dose av din tøffe kjærlighet – ikke bare fra hjertet ditt, men også fra hjertet av amerikanske strategiske interesser.

Fordi Netanyahu pløyer fremover til tross for dine oppfordringer. På tross aven advarselfra mer enn 1100 israelske flyvåpenpiloter og teknikere at de ikke vil fly for et diktatur. Til tross for en åpenbrevsignert av dusinvis av tidligere sikkerhetstjenestemenn, inkludert tidligere ledere av Israel Defense Forces, Mossad, Shin Bet og politi som bønnfaller statsministeren om å stoppe. Til tross for Israels beste forretningsforumadvarselav "irreversible og destruktive konsekvenser for den israelske økonomien." Til tross for frykt for at dette kan etterhvertbruddenhet kohesjoni basen til den israelske hæren. Og til tross for en bemerkelsesverdig, stort sett spontanfem dagers marsjav vanlige israelere fra Tel Aviv til Jerusalem, som aldri hadde skjedd før.

Bilde

Hvis jeg får foreslå, herr president, det som trengs er at din utenriksminister, din forsvarsminister, din finansminister, din handelssekretær, din landbrukssekretær, din amerikanske handelsrepresentant, din statsadvokat, din C.I.A. direktør og dine Joint Chiefs ringer sine israelske kolleger i dag og la dem vite at hvis Netanyahu går videre – uten konsensus, bryter det israelske samfunnet og dets militære – vil det ikke bare undergrave de delte verdiene mellom våre to land, men også gjøre alvorlig skade på våre egne strategiske interesser i Midtøsten.

Og amerikanske interesser er i stor grad vår sak. For når Knesset flytter for å stemme over denne saken på mandag, kan noe veldig viktig gå i stykker i Israel og i vårt forhold til Israel. Og når den først er borte, kommer den aldri tilbake.

Jeg håper at det ikke allerede er for sent.

Hvilke amerikanske interesser står på spill? Det burde være åpenbart for enhver amerikansk politiker nå at Netanyahus kabinett, en som du beskrev som en av de mest "ekstrem" du noen gang har møtt, har tenkt på to demonteringsprosjekter.

Den ene er å demontere Høyesteretts makt til å tøyle denne regjeringens ekstreme agenda, og den andre er å demontere Oslo-fredsprosessen og dens veikart for en tostatsløsning, for å bane vei for en ensidigIsraelsk annekteringav Vestbredden. Oslo har vært en hjørnestein i USAs Midtøsten-politikk siden 1993.

Disse tvillingdemonteringene henger sammen: de jødiske overherredømmene i Netanyahus kabinett må få Høyesterett ut av veien for å gjennomføre planene sine om å annektere Vestbredden. Et slikt grep kan lett destabilisere Jordan, ettersom det sannsynligvis vil presse flere og flere palestinere dit og endre den skjøre demografiske balansen. Jordan er den viktigste bufferstaten i regionen for USA, som opererer fra jordansk territorium, i samarbeid med Jordan, for å håndtere amerikanske sikkerhetstrusler fra Syria og det vestlige Irak, hvor ISIS-styrker fortsetter å operere.

Samtidig, herr president, kjemper du med en av de største avgjørelsene som noen gang har involvert USAs strategi i Midtøsten: om du skal møte Saudi-Arabias forespørsler om en formell sikkerhetsgaranti fra Amerika, for et sivilt atomprogram som er overvåket av USA og for tilgang til noen av de mest avanserte amerikanske våpen. Til gjengjeld ville Saudi-Arabia normalisere forholdet til Israel (forutsatt at Israel gir noen innrømmelser til palestinerne) og begrense samarbeidet med Kina.

Det ville være både vanskelig og uheldig å få en slik avtale gjennom Kongressen uten sterk støtte fra demokratene i Senatet. Som du vet, er herr president, Netanyahu og kronprins Mohammed bin Salman to av de minst populære verdenslederne blant progressive demokrater, spesielt med tanke på måten Netanyahu i løpet av det siste tiåret har gjort for å gjøre støtte til Israel til en republikansk sak og foraktet omfavnelse av sekulære amerikanske jøder for kristne evangeliske i stedet.

Kort sagt, å vinne nok støtte blant demokratene til å inngå denne komplekse avtalen med Saudi-Arabia vil være et stort løft på en god dag; det vil bli enda vanskeligere hvis Netanyahu kastrerer den israelske høyesterett – undergraver våre felles verdier om et uavhengig rettsvesen – og går videre med planer om å annektere Vestbredden. Og uten deg som president ville en slik avtale være praktisk talt umulig, fordi svært få demokrater i Senatet ville støtte den hvis den ble presset av en republikansk president. Kort sagt, vinduet for denne avtalen er lite.

Dessuten signerte du og president Barack Obama i 2016et 10-år, 38 milliarder dollar avtale for å styrke Israels militære. Skal vi bare lene oss tilbake og se på mens militæret – som vi har gjort en så stor investering i for å forsterke vår maktprojeksjon i Midtøsten – bryter sammen over forsøk på å begrense makten til den israelske høyesterett? Det ville være en katastrofe for oss og for Israel, som har virkelige fiender som Iran og Hizbollah på dørstokken.

Vi kan også allerede se at den ekstreme oppførselen til denne israelske regjeringen når det gjelder utvidelse av bosetninger på Vestbredden, begynner å skade de historiske relasjonene som ble smidt av president Donald Trump mellom Israel og U.A.E., Bahrain og Marokko med Abraham-avtalen. Alle de tre arabiske landene har blitt tvunget til å avkjøle sine diplomatiske bånd med Israel.

Herr president, det er ingen institusjon i noe demokrati som ikke kan forbedres, og det gjelder Israels høyesterett. Det har vært klager fra sentrumshøyre om at den israelske høyesteretten har vist en og annen rettslig overgrep tidligere. Men mellom 2015 og 2019, Likud-regjeringervellykket gjeterutnevnelsene av fire konservative dommere til Høyesterett - under dagens system som Netanyahu ønsker å skrinlegge. Det viser deg hvor falsk hele denne "rettsreformen" egentlig er.

Det er en enorm forskjell mellom å gjøre den israelske høyesterett mer politisk og etnisk inkluderende og å gjøre denne israelske regjeringen immun mot sin gransking - spesielt i et system der høyesterett i Israel er den eneste reelle kontrollen på overrekkevidden av utøvende myndigheter.

Og det siste er det Netanyahus koalisjon holder på med, og det er sistnevnte som undergraver ikke bare våre delte verdier med Israel, men også våre egne strategiske interesser, som vi har rett til – faktisk er vi pålagt – å forsvare.

The Times er forpliktet til å publisereet mangfold av bokstavertil redaktøren. Vi vil gjerne høre hva du synes om denne eller noen av artiklene våre. Her er det noeTips. Og her er e-posten vår:letters@nytimes.com.

Følg New York Times Meningsseksjon påFacebook,Twitter (@NYTopinion)ogInstagram.

Thomas L. Friedman er spaltist for utenriksministeren. Han begynte i avisen i 1981, og har vunnet tre Pulitzer-priser. Han er forfatter av syv bøker, inkludert "Fra Beirut til Jerusalem", som vant National Book Award. @tomfriedman Facebook

En versjon av denne artikkelen vises på trykk på, Seksjon

EN

, Side

18

av New York-utgaven

med overskriften:

Bare du kan redde Israel nå, herr Biden.Bestill opptrykk|Dagens papir|Abonnere

1252

  • 1252

Annonse

HOPPE ANNONSE

Mening | Bare Biden kan redde Israel nå (2024)

FAQs

Who is president of Israel? ›

Image of Who is president of Israel?
Isaac "Bougie" Herzog is an Israeli politician who has been serving as the 11th president of Israel since 2021. He is the first president to be born in Israel after its Declaration of Independence.
Wikipedia

Who controls Israel today? ›

The coalition government consists of six parties—Likud, United Torah Judaism, Shas, Religious Zionist Party, Otzma Yehudit, and Noam—and is led by Benjamin Netanyahu, who has taken office as the Prime Minister of Israel for the sixth time.

Who ruled Israel in the Bible? ›

Israel, either of two political units in the Hebrew Bible (Old Testament): the united kingdom of Israel under the kings Saul, David, and Solomon, which lasted from about 1020 to 922 bce; or the northern kingdom of Israel, including the territories of the 10 northern tribes (i.e., all except Judah and part of Benjamin), ...

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 6443

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.