Hvordan skuddoverlevende ble den første til å motta ansiktstransplantasjon - CNN.com (2024)

Av Madison Park og Stephanie Smith
CNN

Hvordan skuddoverlevende ble den første til å motta ansiktstransplantasjon - CNN.com (1)

Hvordan skuddoverlevende ble den første til å motta ansiktstransplantasjon - CNN.com (2) Hvordan skuddoverlevende ble den første til å motta ansiktstransplantasjon - CNN.com (3)

Hvordan skuddoverlevende ble den første til å motta ansiktstransplantasjon - CNN.com (4) Hvordan skuddoverlevende ble den første til å motta ansiktstransplantasjon - CNN.com (5)

(CNN)- Legene valgte en kvinne som overlevde et hagle sår i ansiktet som den første mottakeren av en ansiktstransplantasjon etter å ha behandlet henne i nesten fire år.

Hvordan skuddoverlevende ble den første til å motta ansiktstransplantasjon - CNN.com (6)

Dette bildet viser hvordan Connie Culp, 46, kan se ut to år etter ansiktstransplantasjonen.

flere bilder "

Hvordan skuddoverlevende ble den første til å motta ansiktstransplantasjon - CNN.com (7)

Connie Culp visste om Cleveland Clinics interesse for ansiktstransplantasjoner og henvendte seg til det medisinske personalet, sa leger på en pressekonferanse tirsdag.

Dr. Maria Siemionow, Cleveland, Ohio, sykehusets direktør for forskning i plastisk kirurgi og leder for opplæring i mikrokirurgi, hadde mer enn 20 års erfaring med komplekse transplantasjoner. I 2004 lette Siemionow etter den rette kandidaten for en ansiktstransplantasjon som ikke gjorde det for forfengelighet.

"De er ikke ute etter å gå ut på gaten og være vakre," sa Siemionow til CNN i et intervju fra 2006. "Noen av disse pasientene, da de ble intervjuet sa bare "Jeg vil gå på gaten og bare passe på at jeg ikke stikker ut." De vil bare ha et normalt ansikt."

Legene undersøkte pasientens historie, motivasjon og evne til å forstå risikoen ved transplantasjonen. Og de fant Culp som en ideell kandidat.

Fem år etter at et våpen knuste nesen, kinnene og overleppen hennes, hadde hun et bånd med arrvev som strakte seg over ansiktet hennes.

"Det mest ødeleggende av alt var det faktum at samfunnet hadde avvist henne og barn var redde for henne," sa Siemionow, som ledet transplantasjonsoperasjonen 10. desember.Hvordan skuddoverlevende ble den første til å motta ansiktstransplantasjon - CNN.com (8) Se før og etter bilder av Culp »

Culp, en mor til to og en bestemor, fortalte legene at hun kunne forstå at noen voksne ville unngå henne.

Ikke gå glipp av

"Men det som virkelig plaget henne mest var barn - barna som vek unna henne," sa Dr. Frank Papay, styreleder for Institutt for dermatologi og plastisk kirurgi vedCleveland Clinic. "Den følelsen av uskyld, og at hun ikke kunne se den uskylden, påvirket henne virkelig."

Skytingen

I september 2004 skjøt Culps fremmedgjorte ektemann henne i ansiktet i et drapsforsøk utenfor en restaurant i Hopedale, Ohio, ifølge CNN-tilknyttede WTOV i Steubenville, Ohio.

Culp var 8 fot unna mannen hennes, Thomas Culp, da han trakk avtrekkeren til haglen. Han vendte deretter våpenet mot seg selv, ifølge lokale nyhetsrapporter. De overlevde begge. Thomas Culp ble sendt i fengsel.

Til tross for sårene hennes sa hun til WTOV i 2008: "Jeg vil alltid elske ham. Han var min første kjærlighet."

Samtidig, sa Culp, følte hun seg sint. "Jeg ville ikke vært menneske hvis jeg ikke gjorde det. Jeg tilgir ham, men jeg må fortsette, vet du?"

Etter skytingen kom Culp seg på sykehus og i et personlig omsorgshjem i to år. Culp fortalte WTOV at hun hadde synsproblemer og lærte blindeskrift.

Hennes tilnærming til livet var å "holde deg motivert. Ikke sov bort livet ditt - det kunne ha skjedd. Jeg kan være deprimert. Det er jeg ikke." Mens hun snakket, ga pusten hennes en liten fløyte fra trakeotomirøret hennes, som stakk ut fra en kirurgisk åpning i nakken hennes.

"Jeg kan ikke lukte. Jeg vil aldri kunne lukte," sa hun i intervjuet.

Culp tok feil.

Hvordan leger transplanterte et ansikt

Legene ved Cleveland Clinic analyserte Culps skader ved hjelp av CAT-skanninger og utviklet plastmodeller av hodeskallen hennes. De praktiserte ansiktstransplantasjonsoperasjoner på kadavere flere ganger.

Culp møtte sykehusets kirurger, medlemmer av den etiske komité og psykiatri- og psykologspesialister som fant ut at hun var en ideell kandidat forkirurgi. Så begynte ventetiden på den rette giveren i 2008.

"Vi trodde vi skulle vente lenge fordi vi måtte finne en kaukasisk kvinne i midten av 40-årene for å matche Connie, så vi forventet et år før vi var i stand til å finne en donor," sa Papay, som også er leder for kraniofacial kirurgi. "Vel, tre til fire måneder senere ble jeg oppringt rundt midnatt fra Dr. Siemionow som sa 'Jeg tror vi har en donor'."

Familien til en hjernedød kvinne ga tillatelse til å bruke ansiktet hennes.

Han sammenlignet forberedelsene til desembertransplantasjonen med en rakettoppskyting, og sa: "Alt var forberedt på forhånd veldig, veldig, veldig nøye."

Kirurger klippet ut donorens midt-ansiktsområde, inkludert nedre øyelokk, kinnbein, nesen, noe av bihulen og hele overkjeven, med blodårene.Hvordan skuddoverlevende ble den første til å motta ansiktstransplantasjon - CNN.com (9) Se CNNs Dr. Sanjay Gupta diskutere ansiktstransplantasjonen »

Da det var på tide å flytte giverens deler til Culp, måtte de se at donor- og mottakerdelene var på linje.

"En av måtene du kan se det på er hvordan de øvre tennene dine passer til de nedre tennene," sa Papay. "Vi visste at det var som hånden i hanske, akkurat der vi trengte å være."

De festet beinene i ansiktet til Culp ved hjelp av titanplater og skruer. Deretter festet de mikrovaskulære kirurgene karene. De stakk arrene rundt ørene til Culp eller under øyelokket hennes, der de ikke ville være synlige.Hvordan skuddoverlevende ble den første til å motta ansiktstransplantasjon - CNN.com (10) Hvordan legene opererte »

Leger tilførte mer hud enn nødvendig i tilfelle vevsavvisning. Etter å ha overvåket Culps fremgang, sier leger at de vil fjerne overflødig vev og stramme kjevelinjen hennes i fremtidige operasjoner.

I motsetning til science fiction og filmer, fikk ikke operasjonen Culp til å se ut som giveren.

"Hvis du bare tok huden og transplanterte den til den andre pasienten, er den benete strukturen annerledes," sa Papay. "Hvis du tok beinstrukturen og transplanterte den på den andre siden, ender den opp med å bli en kompositt. Så den ser ikke ut som giveren. Den ser ikke ut som mottakeren. Den ender opp med å se ut som en ny. "

Gjenoppretting

På dette tidspunktet fungerer alle de transplanterte delene av Culps ansikt bortsett fra ansiktsnervene hennes, som vokser omtrent en tomme i måneden. Legene forventer at Culp vil være i stand til å ha full ansiktsfunksjon - og mer uttrykk - innen vinteren.

I fysioterapi lærer hun å trene nervene sine, lage ansiktsuttrykk, smile og knipse leppene, sa legene.

Helsebibliotek

  • MayoClinic.com: Organdonasjonsmyter

"Hvis du gråter eller ler eller smiler, er det ikke slik at du tenker på det. Du gjør det bare følelsesmessig. Så det er å vente og se for oss," sa Papay. "Når hun ler, gråter og grimaserer og blir sint på deg...hvordan kommer ansiktet hennes til å se ut? Det er det spennende med det."

Fem måneder etter den første ansiktstransplantasjonen i USA, bor Culp hjemme. Hun har kontroller hos det medisinske personalet en eller to ganger i måneden og vil gjøre det det neste året, sa legene hennes.

Hvordan skuddoverlevende ble den første til å motta ansiktstransplantasjon - CNN.com (11)

I utgangspunktet brukte Culp immundempende midler som transplanterte nyre-, lever- eller hjertepasienter normalt ville tatt. Transplantasjonspasienter må ta immundempende legemidler gjennom hele livet for å forhindre vevavstøtning. Men hun viste forbedringer som gjorde det mulig for legene å redusere kuren hennes til én medisin, sa legene.

"Hun tar medisinene sine," sa Siemionow. "Vi vet at hun er medgjørlig. Hun bryr seg om hvordan hun ser ut. Hun har håret sitt i en ny farge...Hun er full av liv. Hun tar armhevingene sine. Hun er på tredemøllen. Hva mer kan jeg si? "

E-post til en venn Hvordan skuddoverlevende ble den første til å motta ansiktstransplantasjon - CNN.com (12)

Alt om KirurgiCleveland Clinic

Hvordan skuddoverlevende ble den første til å motta ansiktstransplantasjon - CNN.com (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 6236

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.