Hvordan holde stand og få frem poenget ditt når du krangler med en narsissist (2024)

  • Hvis du krangler med en narsissist, vil det å være fast med grensene hjelpe deg å stå på.
  • Du bør også anerkjenne følelsene deres fordi det kan hjelpe dem å lindre.
  • Ikke nøl med å gå bort hvis du trenger å gå bort fra samtalen for å samle tankene dine.

Å krangle med en narsissist kan være ekstremt vanskelig - folk mednarsissistisk personlighetsforstyrrelse(NPD) føler veldig liteempatifor andre og er oftemanipulerende.

De kan bruke taktikker som å legge skylden på deg, gi deg gass og ty til respektløs oppførsel.

Men hvis du trenger å få frem poenget ditt, eller bare komme deg ut av argumentasjonen, er det noen få nøkkelsetninger du kan bruke.

Her er hva du kan si til en narsissist som kan hjelpesette grenser, roe dem ned, eller bare avslu*tt samtalen.

Hvordan narsissister tenker

Det er flere strategier du kan bruke som kan virke for å deeskalere kamper eller krangel med en narsissist.

"Mange av disse strategiene innebærer å berolige narsissisten og ta ansvar for fortellingen, i stedet for å reagere defensivt når han blir angrepet ellergassbelyst," sierElinor Greenberg, en psykolog som spesialiserer seg på personlighetsforstyrrelser.

For å kommunisere effektivt, må du vurdere hvordan narsissister tenker – altså hva de verdsetter og vil svare på.

Hva du ikke skal gjøre:

  • Ikke konfronter en narsissist direkte:Å påpeke at de tar feil eller lyver går ikke an, sier Greenberg. Du vil ikke endre deres syn; narsissisten vil bare skifte taktikk.
  • Ikke snakk om følelsene dine:Fordi narsissister har mangel på medfølelse, vil dette ikke komme gjennom til dem.

Hva å gjøre:

  • Vis empati med følelsene deres. Selv om du egentlig ikke føler det, kan det å vise empati bidra til å deeskalere en krangel og berolige narsissisten hvis de blir aggressive.
  • Få dem til å føle seg hørt:Narsissister liker å føle seg viktige, så hvis du trenger dem til å roe seg ned, kan det hjelpe å vise dem at du lytter og at du setter pris på perspektivet deres.
  • Sett klare grenser:Det er viktig å be en narsissist respektere grenser ved å sette klare regler for hvordan de har lov til å behandle deg. For eksempel bør du insistere på at du ikke vil stå for kjefting eller roping. Hvis du gjør dette, "har du større sjanse for å bli behandlet bedre, og på den måten vi alle fortjener, med respekt," sierLaurel Steinberg, en psykolog og relasjonsekspert.

Fraser du kan bruke i en argumentasjon

"Det er ingen magiske sett med ord som fungerer for hver person med NPD. Det finnes imidlertid bedre og verre typer svar," sier Greenberg.

Her er noen setninger du kan prøve når du står fast i en krangel med en narsissist.

1. "Jeg er ikke enig i det. Dette er ikke min feil."

Narsissister vil ofte prøve å manipulere en samtale ved å legge skylden på deg - selv for ting som helt klart er deres feil.

For eksempel kan de glemme å stille inn morgenalarmen og våkne sent, men så si at det er din feil at du ikke har minnet dem på det.

– Hvis du ikke mener at du har skyld i noe, må du aldri være enig i den vurderingen, sier Steinberg.

Du kan være inne for et utmattende argument, men grensen er viktig - hvis en narsissist ikke kan få deg til å akseptere skylden, "gjør dette det mindre sannsynlig at de vil prøve denne taktikken i fremtiden," sier Steinberg.

2."Jeg hører hva du sier, og det må ha vært vondt/skuffende"

Dette er en annen viktig måte å unngå å spille skyldspillet med en narsissist.

I stedet for å krangle når narsissisten peker en finger mot deg, "kommer du med en empatisk uttalelse som prøver å fange hva du tror narsissisten føler," sier Greenberg.

Ved å bruke eksempelet på morgenalarmen kan du si: «det må ha vært så skuffende å oppdage at alarmen ikke gikk», eller «det må ha vært så vondt å komme for sent på jobb igjen».

Narsissister finner empati beroligende, sier Greenberg, så du kan kanskje deeskalere argumentasjonen og roe sinnet deres.

Det kan føles frustrerende å vise narsissistens sympati, men "ingenting du sier kommer til å endre deres synspunkt eller oppførsel, det handler om at du vet at du ikke har skylden, og bare legger en bue på samtalen og lar den gå," sierRamani Durvasula, en psykolog og ekspert på narsissistiske forhold.

3. "Jeg kan se at dette er viktig for deg, og det er vanskelig for meg å fokusere på budskapet ditt når du roper. Fortell meg igjen i en roligere tone slik at jeg kan høre hva du vil."

Hvis en narsissist hever stemmen mot deg, er det viktig å sette en klar grense. "Du vil ikke forsterke at det er greit at noen roper eller banner til deg. Det er det ikke," sier Steinberg.

Denne setningen fungerer fordi den fokuserer på hva narsissisten ønsker og føler, men unngår å skylde på, skamme dem eller dømme dem - noe som kan provosere en enda mer ekstrem reaksjon.

Du lover også å lytte til hva narsissisten vil ha, noe som kan være beroligende for dem, men likevel holde det vagt. Dette kan senke intensiteten i argumentasjonen og hjelpe deg å unngå fellen med å love å gjøre noe spesifikt av umiddelbar press eller frykt.

Du vil for eksempel ikke ved et uhell forplikte deg til å vekke narsissisten hver morgen klokken syv og kjøre dem på jobb slik at de kommer i tide.

4."Vi er vel ikke enige"eller– Vi har forskjellige erfaringer.

Narsissister vil ofte prøve detgasslysdeg - eller få deg til å føle at minnene dine eller virkelighetsoppfatningen er feil.

For eksempel, hvis du forteller en narsissist at du ikke liker måten de ropte på deg foran vennene dine, kan de ganske enkelt si "det skjedde aldri" eller "du er gal."

Husk at du ikke vil være i stand til å overbevise narsissisten om at du har rett, uansett hvor mye bevis du har.

"Å skyve tilbake eller holde bakken i disse samtalene handler mer om å vite hva gassbelysning er, holde på virkeligheten din, ikke prøve å overbevise dem om virkeligheten din," sier Durvasula.

5. "Du har gitt meg mye å tenke på - jeg skal bruke et minutt på å samle tankene mine."

Å krangle med en narsissist kan være frustrerende og utmattende - du kan begynne å føle deg overveldet eller opprørt og trenger å ta en pause.

Vær advart - det er mulig at narsissisten kan "gjøre narr av deg, minimere deg, kan til og med anklage deg for å være svak eller gå bort fra en kamp," sier Durvasula.

Men til tross for eventuelle tilbakeslag, er det fortsatt viktig å ta en pause fra krangelen fordi det gir nervesystemet et minutt til å hvile og føle seg trygg, sier Durvasula.

Etter å ha tatt en pause, kan du være "bedre i stand til å holde plass for deg selv på en sterkere måte," sier Durvasula.

I en klemme kan du også gå med et enklere alternativ og bare si,"Jeg må bruke toalettet."

6. "Jeg hører hva du sier. Vi snakker ikke om det akkurat nå, men vi kan etter at vi har snakket om _____."

Narsissister vil ofte prøve å omdirigere samtalen hvis de føler at de blir kritisert eller de ikke liker det som blir sagt.

I mange tilfeller vil denne omdirigeringen gå mot å sette deg ned eller klandre deg for noe.

"Jobb med en ting om gangen og nekt å gå inn i samtaler som lener til å karakterisere deg som en dårlig person," sier Steinberg.

Å vise narsissisten at du lytter og tilby å ta opp det nye problemet deres etterpå, kan bidra til å dempe reaksjonen deres, samtidig som du setter en grense for samtalen.

Vær oppmerksom på at narsissisten også kan ta opp nye emner for å prøve å forvirre deg.

"I disse samtalene anbefaler jeg at folk har penn og papir slik at de kan sikre at de ikke mister handlingen på den opprinnelige samtalelinjen, sier Durvasula.

Insiders takeaway

Å krangle med en narsissist kommer til å bli tøft uansett hva - "vær forberedt på å bli kalt passiv aggressiv, pompøs, hør ting som "åh, sa terapeuten din deg å si det?", sier Durvasula.

Men selv om narsissisten ikke liker det, kan bruk av spesifikke setninger som disse hjelpe deg med å sette grenser, holde fast ved din egen virkelighet og ta en pause hvis du trenger det.

Hvis du er i et forhold med en narsissist, og du føler deg utrygg, er det sannsynligvis ikke den beste ideen å krangle med dem. I stedet kan du kontakte den nasjonale hotline på 800.799.SAFE (7233) eller besøke deresnettsted.

Madeline Kennedy

Madeline Kennedy er en helseskribent for Insider som dekker et bredt spekter av emner, inkludert reproduktiv og seksuell helse, mental helse, ernæring og infeksjonssykdommer. Før hun begynte på Insider, jobbet Madeline som helsenyhetsskribent for Reuters, og en voldsterapeut i hjemmet. Hun har en mastergrad i sosialt arbeid fra UPenn og er opptatt av skjæringspunktet mellom helse og sosial rettferdighet.

Hvordan holde stand og få frem poenget ditt når du krangler med en narsissist (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 5479

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.