Det beste vannet for å lage whisky (og hvordan du behandler det!) - DIY-destillering (2024)

Vann er den desidert største komponenten i whiskyproduksjon.Fra bløtlegging og mesking av kornene, helt til fortynning (proofing) av den endelige spriten.

Og når en ingrediens er så viktig, må vi sørge for at vi bruker riktig type vann!

Philip Schriebergpåpeker at "mens whiskynøtter er besatt av hver minste detalj av produksjonen av favoritttrommelen deres, bruker de vanligvis svært lite oppmerksomhet til vannet de tilsetter den. Det er en stor feil."

Denne artikkelen vil informere deg om det beste vannet for å lage whisky og hvordan du behandler vannet for å produsere den mest delikate whiskysmaken.

Hvorfor lytte til oss?Vårt team av forfattere har mer enn 16 års erfaring med destillering mellom seg. Vi har skrevetDisse bøkene, designet det perfekteHobby fortsatt, og har hjulpet over 100+ amature destillatører gjennom vårSpør ekspertenportal.

Innholdsfortegnelse

Hvordan brukes vann i prosessen med å lage whisky?

Eksperter indikerer at de nødvendige kriteriene for å utføre destilleriproduksjon er en rikelig, sunn tilførsel av rent og klart vann. Fordelingen av vann gjennom ulike stadier av whiskyproduksjon er hoveddelen av destilleriproduksjonen. Palmer og Kaminski (2013) er enige med Dolan (2003) i at vann er nødvendig på ulike stadier i produksjonsprosessen både i destillering og brygging.

Vann for å lage whisky tilsettes under malting og mesking og fjernes under destillasjon og biproduktbehandling. Vann tilsettes senere under modningsfasen.

Et interessant faktum som Dolan deler er at det er relativt billig å tilsette kaldt vann for å lage whisky, men dyrt å fjerne vannet.

Ulike prosesskrav vil bestemme kilden til vannet og kvaliteten på vannet for å lage whisky. Vanligvis krever et destilleri mer enn én annen måte å få tilgang til vannkilden på.

Stort sett faller vannforbruket i et whiskyfremstillingsdestilleri inn i tre hovedkategorier.

  • Vann brukes under selve destilleriprosessen.
  • Kjølevann, som brukes i fermentorer og kondensatorer under destillasjon.
  • Tilleggs- og serviceforsyninger (som brukes til å forsyne fyrhuset og varmegjenvinningssystemene, samt oppfylle andre krav til stedet.
Det beste vannet for å lage whisky (og hvordan du behandler det!) - DIY-destillering (1)

Er alt vann det samme?

Ikke alt vann er det samme for å lage whisky.I Skottland bruker maltdestilleriere normalt mykt vann med en laverepH-nivå, ettersom dette blir gunstig og fordelaktig forgjær.

På andre steder brukes imidlertid hardt vann for å lage whisky, da lokal tilgjengelighet og geologi bestemmer kvaliteten på vannet.

For eksempel,Amerikanske destillatører av Bourbon og noen kanadiske destillatører glorifiserer den ønskelige kvaliteten på håndkalksteinsvannet og dets positive effekt på prosessen med å produsere visse kongenere.

For å overvinne pH-alkalinitetsnivået til kalksteinsvann, asur mosprosessen er ofte målrettet med tynt destillasjon tilsatt for å produsere surhet til mosen.

Hvordan kan vann påvirke prosessen med å lage whisky?

Etter å ha sporet opp tradisjonen, ville maltdestillatører vanligvis ikke bruke noen vannbehandlinger, da dette kan påvirke smaksegenskapene til vørteren og brennevinet. Imidlertid anses behandlet vann ofte for å gi et stort bidrag til kvaliteten på sprit.

Derfor er det viktig å vite den riktige kilden til bearbeidet vann å velge mellom, siden saltet som finnes i bearbeidet vann kan påvirke pH-nivået. Dette kan påvirke effektiviteten til maltenzymene og gir essensielle sporstoffer for gjær for å opprettholde god gjæringsytelse.

En nyttig veiledning for å velge de riktige kildene til behandlet vann er å lese ingrediensene til komponentene i vannet eller få det testet. Kalsium, magnesium og sink er alle essensielle ioner for gjær. Kalsium er også en viktig kofaktor for aktivering av stivelsesnedbrytende enzymer.

For høye nivåer av sulfater kan føre til reduserte pH-nivåer i mesken. Dette fører til en negativ innvirkning på meskeprosessen og til slu*tt gjæringsytelsen.

Høye nivåer av karbonater som er tilstede i mesken kan øke pH-nivået og vil øke risikoen for kalkdannelse på varmeoverflater.

Overflatevann med høy konsentrasjon av nitrater eller kloakkforurensning bør unngås for enhver pris.

KomponenterKonsentrasjon (mg/L)
Totalt oppløste faste stoffer46
Kalsium5
Magnesium6
Bikarbonat5
Sulfater14
NitraterN/A
Klorid27

Hvordan behandle mosvannet for å lage whisky

For å utføre vannbehandling på riktig måte for brygging og destillasjon,alle unødvendige forurensninger må fjernes. Den mest effektive metoden for å fjerne de største urenhetene i vannet er omvendt osmosesystemet.

Klor og andre organiske forbindelser som jern, mangan eller svovel fjernes ved tilbakespyling avkullfilterfør omvendt osmosesystemet.

Hvis vannet er over 4 eller 5 grains hardt (over 70mg/1 hardhet), må en vannmykner eller antiscalant tilsettes. Man må gå videre til omvendt osmose-systemet.

Etter at vannet er behandlet gjennom det omvendte osmosesystemet. Vannet lagres i en atmosfærisk lagringstank, som er fra 100 liter som beveger seg opp til 2000 liter i kapasitet.

Noen destillatører velger å sette vannet fra det omvendte osmosesystemet gjennom demoniseringssystemet (DI), noe som resulterer i at absolutt rent vann sitter på et pH-nivå på 7,0.

Etter at vannet er plassert i lagringstanken, er det en re-trykkpumpe som leverer vannet til de ønskede kildene ved ca. 60PSI opp til 22GPM.

For å forhindre luftbåren bakteriell forurensning, er det et ultrafiolett (UV) lys i linjen for å ødelegge enhver bakteriedannelse.

Hvorfor trenger du å utføre vannbehandling?

Hovedformålet med vannbehandling er å fjerne eventuelle uønskede komponenter fra vannet før det brukes i meskeprosessen. Under andre omstendigheter, der det er lovlig godkjent, utføres vannbehandling for å legge til ønskelige komponenter som mangler i vannet.

Slik filtrerer du vannet ditt for å kutte/tette whisky

1. Omvendt osmose

Omvendt osmoseer en av filtreringsmetodene som brukes for å rense vann. Derfor praktiseres omvendt osmose ved å påføre trykk for å tvinge strømme gjennom en semipermeabel membran.

Omvendt osmose finner sted i forskjellige stadier.

  • Prefiltreringsstadiet - Dette er når vann først kommer inn i omvendt osmosemembranen, og prefiltrering finner sted. Dette er når karbonfiltre og sedimentfiltre begynner å fjerne klor og sedimenter som kan skade filtreringsprosessen og omvendt osmosemembranen.
  • Deretter, når vannet er renset fra giftstoffer, skjer omvendt osmose og hver oppløst partikkel, selv den minste som kan identifiseres av et digitalt mikroskop, blir skadet.
  • Etter filtreringsprosessen strømmer vann til lagertanken, hvor det lagres til det trengs. Omvendt osmosesystemet fortsetter å produsere filtrert vann som lagres i lagertanken til den er full.
  • Postfilter stadium- Dette er når du slår på drikkevannskranen og vannet poleres for å servere rent rent vann.

2. Filtrering

Filtrering anses å være eneffektiv metode for å rense vannved å ta i bruk både kjemiske og fysiske prosesser for å rense vann fra forurensning. Denne enkle filtreringsprosessen lar filteret eliminere både store og små forurensningskomponenter som kan forårsake sykdom. Derfor, sammenlignet med omvendt osmose, anses filtrering som effektiv når det gjelder selektiv eliminering av mye mindre molekylære forbindelser som klor og plantevernmidler. Vann som har gjennomgått filtrering anses å være mye sunnere enn vann renset med andre metoder. Årsaken er at filtreringsprosessen ikke ødelegger alt mineralsalt fra vannet. Denne prosessen anses som effektiv, siden den er rimeligere sammenlignet med destillasjon og omvendt osmose.

3. Avionisering

(kommer snart)

4. Jodmetode

Når du brukerjodmetodenfor å rense vannet ditt, sørg for å ha vanlig jod eller tinktur av jod med deg. Tilsett 2 % tinktur av joddråper til hver liter vann du ønsker å rense. Hvis vannet ikke har et klart utseende og er grumsete, tilsett 10 (ti) dråper jod i vannet og rør. La vannet sitte i 30 minutter før du bruker det som nøkkelelementet i whiskyen din.

Ikke dvel for mye ved tanken på å tilsette vann når du serverer whiskyen. Stå heller opp og lag den fineste whiskysmaken ved å tilsette det rensede vannet i blandingen.

Et DIY vannfiltreringssystem:

Ser tilbygge et filtreringssystemdeg selv?

  • Kokende vann i ett minutt gjør det trygt å drikke. Men hvis du er i en høyde på 1981 meter, så kok vannet i tre minutter.
  • Legg til tabletter som renser vannet, for eksempel klordioksid, natriumdiklorisocyanurat, tetraglysinhydroperiodid og jod. La dem synke og sitte i en bestemt tid.
  • La vannet bli ledet av det ultrafiolette lyset fra sollys. Denne prosessen skader eventuelle bakterier i vannet. Derfor utføres desinfisering av vannet.
  • Fortsett for å aktivere kull. Kull adsorberer giftige forbindelser, lukter og bakterier. Det kan også redusere tungmetaller og fluor. (For å bruke den, hell ganske enkelt kull i en sokk eller en ren klutpose og hell vann inni.

Imidlertid er det sedimentreisefiltre designet av selskaper, for eksempel håndpumpemaskiner, filtrerende sugerør eller flasker og filtrerende mugger for å gjøre opplevelsen enklere.

Kilder

  1. https://www.freshwatersystems.com/blogs/blog/what-is-reverse-osmosis
  2. https://www.uswatersystems.com/blog/water-treatment-for-breweries-and-distilleries
  3. https://scotchwhisky.com/magazine/opinion-debate/the-way-i-see-it/17521/adding-water-to-whisky-let-s-get-it-right/
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128220764000036
  4. Tom A. Bringhurst, Barry M. Harrison, James Brosnan, kapittel 11 – Vann: Et essensielt råmateriale for visp(e)y-produksjon,
Det beste vannet for å lage whisky (og hvordan du behandler det!) - DIY-destillering (2024)

FAQs

Hvordan laver man whisky? ›

Whisky kan sammenlignes med øl uden humle, der destilleres. De første faser i produktionen svarer således stort set til ølproduktion: maltning, tørring, mæskning og gæring . Maltwhisky bliver herefter dobbeltdestilleret på kobberkedler. Whiskyen lagres på fade "casks" af egetræ.

Hvilket land producerer mest whisky? ›

Indien er verdens største producent af whisky. Dog produceres langt størstedelen til lokal konsum. Der er dog få destillerier som laver whisky til eksport. Et af dem er Amrut, som laver whisky i verdensklasse, der kan måle sig med selv de mest hæderkronede skotske destillerier.

Hvordan laver man røget whisky? ›

I første stadie af tørringsprocessen brændes tørven, som afgiver en fed røg. Røgen stiger til vejrs og siver op igennem de små huller i ovngulvet. Den fugtige maltbyg tager røgen til sig og, jo længere byggen er udsat for denne tørverøg, jo mere vil den færdige dram komme til at smage af røg.

Hvad er forskellen på blended og single malt whisky? ›

I så fald, skal jeg forsøge at give dig et kort og godt svar her. Er en whisky 'single malt', betyder det, at den stammer fra ét destilleri. Betegnelsen 'blended malt' betyder, at der er tale om malt-whisky fra to eller flere destillerier.

Kan man selv lave whisky? ›

Do Your Whisky – Lav din helt egen personlige whisky. Vær kreativ, brug førsteklasses krydderier og skab din egen smag. Med eksklusiv træflis kan du modne din whisky selv i flasken Det eneste du skal tilføje, er en neutral alkohol som base.

Hvad er forskellen på whisky og whiskey? ›

Navnet er afhængigt af whiskyens oprindelsesland. På Irland og i USA staves drikken whiskey, i alle andre lande whisky. Den irlandske stavemåde skulle adskille den fra skotsk whisky.

Er whiskey en god investering? ›

Whisky er en lige så stabil investering som guld, der kan give et godt afkast på længere sigt. Hvis du kan modstå trangen til at drikke de bløde alkoholiske dråber, så er whisky en fornuftig investering.

Hvilket land drikker mest alkohol i hele verden? ›

pladsen: Moldova

18.22 liter ren alkohol. Indbyggerne i Moldova, der er et lille land mellem Rumænien og Ukranie, har verdensrekord i alkohol. Intet sted drikkes mere end i dette lille, vinproducerende land. Hovedparten af alkoholen er i øvrigt hjemmebrygget.

Hvad betyder Bourbon? ›

Bourbon, (efter Bourbon County i staten Kentucky, USA), amerikansk whisky fremstillet på mindst 51% majs, resten hvede, rug og byg. Bourbon lagrer normalt 4-12 år på tønder af lokal, hvid eg, der giver den en fyldig, let sødlig smag af "mahogni", trækul og vanilje. Bourbon indeholder 40-43% alkohol eller mere.

Hvorfor kommer man vand i whisky? ›

Når man drikker Whisky

Under fremstillingen er whisky allerede tilsat vand, men tilfører man lidt mere, kan man fremhæve whiskyens naturlige duft og smag.

Hvor meget vand i whisky? ›

Whiskyen får sin smag fra fremstillingen såvel som fra fadlagringen. Langt det meste whisky fortyndes til 40-45 procent alkohol, før det kommer på flasker og sættes til salg. Det er nemlig ikke just en nyhed, at whiskyen smager bedre, når der er kommet ekstra vand i – udover at den skarpe alkoholsmag mildnes.

Hvor lang tid kan whisky holde sig uåbnet? ›

Stærk spiritus i lukkede flasker vil bevare den oprindelige alkoholprocent og kan holde sig ubegrænset. Smagen kan dog ændre sig, eller der kan i nogle produkter dannes bundfald ved indvirkning af luftens ilt især ved opbevaring i lys.

Hvad er whisky godt for? ›

Whisky indeholder for eksempel B-vitaminer, mineraler og antioxidanter, som alle bidrager til at styrke kroppen. Whisky kan også hjælpe med at bekæmpe forkølelse og influenza, da drikken indeholder naturlige antibakterielle egenskaber.

Er bourbon og whiskey det samme? ›

Der er ingen krav om hvor længe whiskyen skal lagre, før den i USA må sælges som bourbon. Dog er der krav om minimum 3 års lagring, hvis den skal sælges som bourbon i EU. Det er i øvrigt den samme regel der gælder, for hvornår skotsk whisky må kaldes whisky.

Er bourbon whisky? ›

Bourbon er en særlig amerikansk whiskeytype, hvor den mash, man fermenterer på, skal være lavet af mindst 51% majs. Resten af mashen kan bestå af andre kornsorter som rug, byg og hvede. Derudover skal de fade, man lagrer den på være nye, amerikanske fade af hvideg, der er blevet forkullet indvendig.

Hvor gammel skal whisky være for at få betegnelsen whisky? ›

Den skal være lagret i mindst tre år for at opnå betegnelsen Scotch Whisky eller Irish Whiskey. Bourbon er betegnelsen for amerikansk-produceret whisky, og det er kun hvis den er fremstillet i Kentucky og af mindst 51 procent majs, der må kaldes bourbon. Smagen af en whisky kommer mange steder fra.

Hvem lavede den første whisky? ›

Whisky omtales første gang i Skotland i 1494. Her beretter skatteregnskaber, at kongen havde sendt malt til munken John Cor, som skulle destillere 1.500 flasker aqua vitae – livets vand – hvilket var datidens betegnelse for alle varianter af stærk alkohol.

Hvordan laver man ren alkohol? ›

Ren alkohol (ætanol) kan fremstilles ved destillation af en gæringsmæsk, dvs. en vandig blanding, hvori alkoholen er dannet ved gæring af kulhydrater. Gæringsmæsken indeholder efter gæringen ca. 10 volumenprocent alkohol; resten består hovedsagelig af vand.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 5987

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.