Anklager for en straffelov (2024)

Påtalemyndigheten bestemmer generelt om det skal reises siktelse mot en mistenkt. Men ofre spiller fortsatt en viktig rolle i belastningsbeslu*tninger.

I motsetning til det du ser på TV, er det ikke nødvendigvis offeret som bestemmer seg for å anklage. Aktor tar den siste samtalen om hvorvidt det skal reises tiltale. Men offerets vilje til å vitne og samarbeide med politi og påtalemyndighet kan være avgjørende for å se rettferdighet skje.

Hva betyr det å presse anklager?

Å reise tiltale betyr å anmelde en kriminellklagemot noen som antas å ha begått en forbrytelse. Disse anklagene kan påstå at noen har begått enoverfall,skadet eiendom,bestukketen tjenestemann, ellerstjalpenger. Anklagene angir forbrytelsen(e) som er begått, hvem som angivelig har begått den (tiltalte), og straffene for lovbruddet.

Uttrykket "presse anklager" blir kastet rundt mye. Og selv om hver stat er forskjellig, refererer påtvingende anklager generelt til en sekvens av handlinger der:

  • et offer eller noen andre melder en forbrytelse til politiet
  • politiet etterforsker og søker etter bevis for forbrytelsen, og
  • aktor gjennomgår påstandene og bevisene og avgjør om det skal sendes inn en straffeklage.

Aktor tar til slu*tt den endelige avgjørelsen om det skal reises tiltale, men ofre, vitner og politi spiller en rolle i prosessen.

Å presse på straffeanklager: Slik fungerer det

Veien til å reise tiltale kan være lengre enn man kan forvente. Et offer går ikke bare inn på en politistasjon og ber om å få anklage noen. Og det er usannsynlig at politiet vil umiddelbartarrestereog sikte den mistenkte etter å ha mottatt offerets uttalelse. Med mindre politiet observerer forbrytelsen, må de samle bevis og annen informasjon for å anbefale at aktor sikter personen for en forbrytelse. La oss vurdere.

Veien til en typisk arrestasjon

I det typiske scenariet kontakter et forbrytelsesoffer politiet, og politiet kommer til stedet eller møter offeret og ber om informasjon. Hvis den mistenkte er på stedet og lovbruddet nettopp skjedde, kan politiet være i stand til å arrestere den mistenkte umiddelbart, men bare hvis politiet har "sannsynlig årsak" - en rimelig tro på at en forbrytelse har skjedd og arrestanten gjorde det. Hvis den mistenkte ikke er på stedet, vil politiet vanligvis trenge enarrestordre, utstedt av en dommer, før de tar den mistenkte i varetekt. Politiet skal innhente informasjon og bevis og avgjøre om det er sannsynlig grunn for en arrestordre.

I andre tilfeller kan et offerinngi politianmeldelsemed påstand om at det ble begått en forbrytelse mot dem. I likhet med scenariet ovenfor kan politiet trenge ytterligere bevis for å få en arrestordre på den mistenkte.

Bestemmelse av sannsynlig årsak

Sannsynlig årsak har ikke en eksakt definisjon. I bunn og grunn betyr det at politiet mener at det er rimelig grunn til å konkludere med at det har skjedd en forbrytelse og at den siktede begikk den. Politiet kan vurdere ulike typer bevis og opplysninger for å avgjøre om det er sannsynlig grunn til å arrestere noen, inkludert:

  • uttalelser fra offeret eller vitner som så eller hørte hendelser
  • uttalelser fra den som er siktet for å ha begått forbrytelsen
  • fysiske bevis, for eksempel et våpen eller skade på eiendom på åstedet
  • bevis på fysiske skader på offeret, og
  • video eller lydopptak av hendelsen.

Dette beviset – hvis tilstrekkelig til å fastslå sannsynlig årsak – vil støtte en arrestasjon eller en forespørsel om en arrestordre.

Hvis politiet ikke arresterer lovbryteren, men har bevis for enforseelseellersmåkriminalitet(mindre alvorlige lovbrudd enn enforbrytelse), kan politiet anmelde en kriminellklageeller et annet belastningsdokument i retten. Dette dokumentet vil bli sendt til saksøkte og krever at saksøkte gjør detmøte i rettenog svare på anklagene. Ved mer alvorlige siktelser (forbrytelser) vil politiet sende bevisene til aktor.

Rollene til aktor og storjury i siktelsesavgjørelser

En aktor gjennomgår politianmeldelsen og avgjør om regjeringen kan gå videre med siktelsen. Aktor må avgjøre om regjeringen, med de tilgjengelige bevisene, kan gi medhold i rettssaken. For å vinne i rettssaken må aktor beviseUten tvil-en bevisstandard som er mye høyere enn sannsynlig årsak - at den siktede begikk forbrytelsen. Aktor har en plikt til å søke rettferdighet, ikke domfellelse. Hvis bevisene ikke støtter en domfellelse, bør ikke aktor ta ut tiltale.

I noen stater legger aktor inn straffeanklager mot tiltalte, ofte med en kriminell klage, som deretter må vurderes av en dommer. Dommeren gir et annet sett med øyne for å forhindre innlevering av ubegrunnede anklager. Denne anmeldelseshøringen omtales ofte som ensannsynlig årsak eller foreløpig høring. Hvis dommeren er enig i at sannsynlig årsak eksisterer, legger påtalemyndighetene i noen stater inn anklagene i et nytt dokument kalt en "informasjon".

Andre stater krever at aktor presenterer bevisene for enstorjury, som vil avgjøre om det finnes nok bevis til å gå videre til rettssaken. I så fall utsteder den store juryen en tiltale (in-DITE-ment), som formelt sikter den siktede og starter straffesaken.

Offerets rolle i anklager

Ved avgjørelsen av om en sak skal forfølges, vil aktor vurdere fornærmedes uttalelser og forventet samarbeidsnivå. ENofferet kan ikke tvinge eller kreveaktor for å forfølge en sak, men aktor er mer sannsynlig å forfølge straffeanklager hvis offeret er samarbeidsvillig.

Den uvillige aktor.I noen tilfeller kan et offer ønske å forfølge straffeanklager, men aktor kan fastslå at en forbrytelse ikke ble begått eller at det ikke finnes nok bevis til å seire under rettssaken, selv med offerets vitnesbyrd. Selv om dette utfallet kan være svært frustrerende for offeret, har ikke offeret myndighet til å ta en endelig avgjørelse om straffeforfølgelse (bortsett fra i svært begrensede omstendigheter som er forklart nedenfor).

Det uvillige offeret.På baksiden kan et offer være imot å ta ut anklager. Dette scenariet kan være vanlig isaker om vold i hjemmet. Aktor kan ta hensyn til fornærmedes manglende vilje eller nektelse av å vitne, men til syvende og sist kan aktor forfølge saken selv om fornærmede motsetter seg det.

Hva skjer etter en beslu*tning om å ta ut siktelse?

Innlevering av siktelser setter hjulene for strafferettspleien i gang. For alvorlige anklager kan aktor be om en arrestordre for å sikre tiltaltes arrestasjon. Politiet vil bringe tiltalte i fengsel og sette i gangbookingprosess (fingeravtrykk, booking av bilder osv.). En kausjonshøring må avholdes snarest. I mindre alvorlige tilfeller kan tiltalte få varsel om straffeanklagene gjennom en stevning og melding om å møte for retten. Lær mer omTrinn i en straffesak – arrestasjon for å anke.

Finnes det private straffesaker?

Noen få stater tillaterprivatpersoner til å sende inn straffeklagereller anklager mot andre for mindre (små) eller forseelser (somferdsel på andres eiendomeller enkeltbatteri) uten at politiet eller påtalemyndigheten er involvert. På samme måte lar noen stater "private påtalemyndigheter" prøve straffesaker i visse tilfeller.

Men selv i stater som tillater det, er det sjelden å se privat siktelse og rettsforfølgelse. Domstoler begrenser bruken strengt av bekymring for at privat påtale kan bli et middel for hevn. Som nevnt ovenfor er statsadvokatens rolle å søke rettferdighet, ikke bare å dømme. En påtalemyndighet må objektivt gjennomgå bevisene og ta andre objektive avgjørelser som kan være vanskelige for et forbrytelsesoffer å gå tilbake og ta.

Juridisk representasjon

Hvis du tror du har vært denoffer for en forbrytelsemen aktor eller politi nekter å forfølge saken, ta kontakt med alokal advokatfor en konsultasjon om dine rettigheter og alternativer. En advokat kan foreslå å ansette en privatetterforsker for å finne ytterligere bevis eller ha andre forslag.

På samme måte, hvis du mottar en stevning for å vitne i en straffesak og har bekymringer, kan en advokat informere deg om dine rettigheter og møte i retten sammen med deg, om nødvendig. Det er aldri tilrådelig å ignorere korrespondanse fra en aktor eller distriktsadvokatkontor eller en stevning uten å konsultere en advokat.

Anklager for en straffelov (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 5711

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.